Nederlanders drinken naast koffie ook enorme hoeveelheden thee. Of het nu om een bakkie earl grey gaat, verse munt of matcha. Jaarlijks gaat het om ongeveer 3,5 miljoen liter thee, wat neerkomt op gemiddeld 3 koppen thee per dag per persoon.
Fenje Bolt van Tea Bar, een winkel en webshop aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam, ziet steeds meer aandacht voor speciale theesoorten en kwaliteit. “Het past bij het vitaliteitsdenken van nu. We willen gezond eten en gaan op zoek naar thee tegen slapeloosheid, thee voor een mooiere huid, om af te vallen en ga zo maar door. Daarnaast zijn er verschillende stromingen binnen de thee, er zijn theefestivals, theesommeliers, veel theezaken…”
Bolt vindt al die aandacht alleen maar positief: “Hoe meer keuze en kennis, hoe beter mensen erachter kunnen komen welke soort thee bij ze past.”
Aan die kennis van thee schort het alleen nog soms. “Er zijn drie grote pijlers bij het drinken van thee, en daar gaat het ook vaak mis”, legt Bolt uit. “Temperatuur, trektijd en het afmeten van de portie.”
Zo haal je het maximale uit je kop thee:
Portie
“Gebruik niet teveel, maar ook zeker niet te weinig. Ongeveer twee tot vier gram per kopje is perfect, dat zit ook ongeveer in een theezakje. Als mensen losse thee zetten, gebruiken ze al snel teveel. Gebruik je teveel thee dan wordt de smaak niet lekker.”
Temperatuur
Ook de temperatuur is belangrijk voor een goed bakkie. “Zo vraagt groene thee om een lagere temperatuur. De smaak is gewoon niet lekker als je er kokend water bij doet, dan wordt hij te bitter. Dat verpest de thee.”
“Kijk dus goed op het etiket op welke temperatuur het water moet zijn. Bij groene thee is dat rond de zeventig graden.”
Trektijd
“Laat je de thee te lang trekken, dan doet dat de smaak geen goed. Doe je het te kort, dan krijg je weer een laf bakje”, legt Bolt uit. “Houd de tijd dus goed in de gaten. Controleer na drie minuten of de thee goed is en laat hem anders nog iets langer trekken.”
“Dit gaat vooral op bij groene en zwarte thee. Kruidenthee daarentegen kun je een stuk langer lager trekken, ongeveer zeven minuten. Heel veel mensen verpesten hun thee door hem veel te lang te laten trekken.”